Att få spela ett instrument är många´s dröm, och att då som nybörjare kunna spela ihop från den första veckan är för många väldigt roligt.

Konceptet bygger på att alla elever i en klass ( eller "musik-lek grupp" på musik eller kulturskola) ska kunna spela orkesterinstrument i en eller flera terminer.

Klassorkesternoter med komp CD med 1-tonslåtar, 2 tonslåtar och 3 tonslåtar och vidare mot mera avancerade 4 & 5 tonsmelodier.
Orkestern är uppdelat på F och Bb grupp:
Det finns 7 olika stämmaterial uppdelat på följande instrument: Flöjt, klarinett, saxofon, trumpet, trombone, horn och tuba.

Materialet är häften för varje instrument, med grepptabeller samt enkel och tydlig notation, med 16 melodier med bakgrundskomp på en CD skiva. Kompet kan spelas "live" av lärare när man uppträder, men givetvis så kan man välja att använda CD skivans komp om man inte har möjlighet att få till ett eget live-komp.

Klassorkester-paketet "Blåsorkester i klass" , Pris 600:-
innehåller lärarhandledning, stämmor och CD skivor skiva med kompbakgrunder. Stäm-materialet är kopieringsunderlag och kan kopieras till önskat antal i gruppen ( detta för att man ska kunna skriva och notera efter behag i noterna )


I Ljudexemplet här nedanför framför blåsklassen i Skinnskatteberg, Åk 3, melodin "Kort i Rocken".
Klassen har spelat i några månader och har här jobbat med den gemensamma åttondelspulsen som spelas i låten:

Kort i rocken av Tomas Sahlberg
Tomas Sahlberg, Klassorkestern i Skbg vt 2012 (Blåsorkester i klass)
0:00/0:49
Här under ser ni en bild på första melodin i häftet "Fina Kvintus" som bygger på utantill spel på en ton. FRån första lektionen jobbar jag med "fyra korta lång" dvs 4 fjärdedelar sedan en helnot som rytm.
Alla instrumentgrupper strävar efter att hitta sin 1:a ton. F-gruppen ett klingande F, Bb-gruppen ett klingande Bb. Sedan kan man spela den här låten tillsammans. En väldigt bra "grund" att utgå ifrån. Spelordning kan varieras i klassen, flöjter en figur, saxofoner en figur osv osv...

Demonstration av "Blåsorkester i klass"
Finns det intresse så kan jag komma till just er kulturskola och demonstrera och visa hur materialet kan användas. Kontakta mig via e-post tomas.sahlberg@hotmail.com eller via formuläret på kontaktsidan.
Här nedanför finns några exempel på låtar från blåsklassboken som jag har gjort videoklipp på.
Det är blåsklasser i Åk 3 som spelar och vi lärare som bjuder på oss själva.
Eleverna har spelat c:a en termin.

Blåsorkester i klass
för nybörjare